Monday, September 14, 2009

ISTIQAMAH

Seringkali kita dengar ungkapan ini....ISTIQAMAH!!! Tapi istiqamah itu bagaimana ye? Adakah ia sejenis biskut, roti atau barangkali sejenis menu berbuka puasa???Hmmm...jom kita selongkar mencari kembara ISTIQAMAH

Berasal dari perkataan Arab "istiqama" yang bermaksud tetap TEGUH mengikuti satu jalan atau dengan kata lain...melakukan sesuatu secara konsisten dalam tindakan berdasarkan satu panduan. Melihat kepada ayat-ayat Allah yang berkaitan dengan ISTIQAMAH, surah Al-Ahqaf ayat 13-14; "Sesungguhnya orang yang berkata 'Tuhan kami ialah Allah' kemudian mereka istiqamah, maka tidak ada ketakutan ke atas mereka dan mereka tidak akan bersedih. mereka itulah ahli syurga, mereka kekal di dalamnya sebagai balasan di atas apa yg mereka lakukan"

Contohnya..pada zaman Rasulullah, seorang sahabat bertanya tentang Islam dan kunci kejayaan hidup menuju akhirat kelak..lau Baginda menjawab; "Katakanlah; Aku beriman kepada Allah, kemudian istiqamahlah"
Rasulullah kemudiannya menjawab agar kita memperteguhkan 2 tiang UTAMA:
  1. Iman yang mantap
  2. Amalan yang berterusan dan konsisten
Jadi, sebagai hambanya yang kerdil...berterima kasihlah kepada Nya dengan cara menambahkan lagi keimanan dan memperteguhkan lagi amalan. Itulah ISTIQMAH...........jadi, ayuh yup kita cari gali ISTIQAMAH!!!

No comments: